50 jaar Hoogezand-Sappemeer
Info uit "Regiokrant" van 24-03-1999
Copyright © 2017 H. Swart - http://www.koosswart.com
■ De drie burgemeesters die vanaf 1958 hun stempel, de een meer dan de ander, op Hoogezand-Sappemeer hebben gedrukt: v.l.n.r. Amerika, Van der Linde en Boekhoven.
■ Burgemeester De Wit, de eerste na de samenvoeging.
■ Burgemeester Roelfsema.
HOOGEZAND - Pas de zesde poging om Hoogezand en Sap- pemeer samen te voegen tot één gemeente was succesvol. Vijf eerdere pogingen, al beginnend in 1827, liepen op niets uit. Een van de grote redenen waarom Sappemeer er niets in zag om met Hoogezand samen te gaan, was volgens de heer K. Bos, oud schoolhoofd in Sappemeer en schrijver van een boekje over de samenvoeging, de hoge belastingen die Hoogezand oplegde.
122 jaar lukte het Sappemeer om uit de greep van Hoogezand te blijven, zoals men het toen zag. Ooit waren Hoogezand en Sappemeer al één, dat was in 1808, maar dat samengaan duurde amper drie jaar. In 1811, toen Nederland nog was ingelijfd bij het Franse Keizerrijk, scheidden de beider wegen al weer en werden beide plaatsen weer gesplitst in twee afzonderlijke gemeenten.
In 1827 wordt dan opnieuw, mede uit economisch oogpunt door de toenmalige commissie uit Gedeputeerde Staten, een beroep gedaan op beide gemeenten samen te gaan tot één gemeente. Sappemeer bleef dwarsliggen en er kwam geen samenvoeging. Vijf jaar later, in 1832, volgde een nieuwe poging. Deze keer kwam de wens uit de bevolking zelf en enkele inwoners dienden bij Koning Willem I een verzoek in tot samenvoeging van beide gemeenten. De gemeenteraad van Sappemeer wees het voorstel opnieuw af. Een van de redenen was dat het centrum van Hoogezand zo ver van Sappemeer lag en de huizen in een plaats zonder gemeentehuis, wat Sappemeer dan zou zijn, zouden wel eens in waarde kunnen dalen.
De derde poging vond in 1912 plaats. Het initiatief kwam deze keer van Commissaris der Koningin Geertsema. Burgemeester van Knegten vertrok en dat leek een goed moment voor een nieuwe poging. Was eerder Sappemeer tegen, in 1912 was dat ook Hoogezand. De vrees voor belastingverhoging was deze keer de oorzaak van de afwijzing van ook Hoogezand.
Ook de vierde en vijfde pogingen in 1924 en 1937 strandden op onoverkomelijke bezwaren, maar na de Tweede Wereldoorlog wordt de samenvoeging van beide gemeenten weer op de diverse agenda’s opgevoerd. Bewoners van Sappemeer zien de samenvoeging nu wel zitten en een extern onderzoek (toen ook al), toonde aan dat er positieve effecten te verwachten waren. Niet iedereen nam dat zondermeer aan en in Sappemeer was lang niet iedereen het met elkaar eens. Er werden dan ook felle discussies gevoerd tussen voor- en tegenstanders.
Velen vreesden de onafhankelijkheid te verhezen. Uit een onderzoek onder de bevolking van Sappemeer bleek dat zo’n 95% tegen samenvoeging was. Ook de Sappemeerster gemeenteraad was verdeeld en tijdens een roerige raadsvergadering van 12 mei 1947 werd de samenvoeging met zeven tegen zes stemmen verworpen.
In 1949 volgde de zesde poging, die uiteindelijk wel slaagde en dat feit wordt de komende dagen en weken herdacht en gevierd in zowel Hoogezand als Sappemeer.
HOOGEZAND - Om ergens iets te kunnen beginnen, om er te kunnen wonen en een bestaan op te bouwen, zijn voorzieningen nodig. Om die te kunnen creëren in een gebied van veengrond, water en bos moeten wegen en kanalen worden aangelegd. Ook voor de ontwikkeling van Hoogezand-Sappemeer was dit nodig.
Vanaf de zeventiende eeuw werden rond Hoogezand en Sappemeer de eerste kanalen gegraven. Vanuit deze basis werd de vervening van het gebied ter hand genomen en met die ontwikkelingen begonnen de plaatsen Hoogezand en Sappemeer zich langzaam te ontwikkelen.
Transport
De gegraven kanalen waren in de eerste periode van zo’n tweehonderd jaar de belangrijkste trans- portverbindingen en waren daardoor een belangrijk punt voor de vestiging van de eerste industrieën langs de waterwegen: de aardappelmeel- en strokartonfabrieken. In het midden van de vorige eeuw werd evenwijdig aan het eerder gegraven Winschoterdiep, de spoorbaan Groningen-Winschoten aangelegd en in 1876 werd die spoorlijn doorgetrokken naar Duitsland.
Door die uitbreiding werden ook de industriële mogelijkheden voor plaatsen als Hoogezand en Sappe- meer vergroot. Dat had vooral positieve effecten voor de landbouw en de tuinbouw en in de loop van de twintigste eeuw, ook voor de industrie.
In 1932 werd de rijksweg van Groningen naar Hoogezand aangelegd. Een weg die een steeds belangrij- kere functie kreeg, want na de oorlog verplaatste zich steeds meer verkeer van het water naar de weg. Doordat de tweebaansweg steeds voller begon te worden, werd besloten de weg te verdubbelen, een nieuwe aan te leggen en daar een autosnelweg van te maken: de A7, die in 1972 gestalte kreeg met het gereedkomen van de eerste vijftien kilometer van 'Groningen naar Hoogezand.
Scheepsbouw
Langs het Winschoterdiep vestigden zich in de loop der jaren zo’n twintig scheepswerven. Rond het jaar 1900 nam de omvang van de schepen en de scheepsbouw sterk toe. Toen bleek ook dat het verkeer door de sluis bij Martens- hoek, aan de huidige Sluiskade, sterk toenam. Dit vormde steeds frequenter een obstakel voor een vlotte doorvaart van de ook steeds groter wordende schepen. Dat was ook mede de reden dat de scheepswerven zich in het begin van deze eeuw in Foxhol, Waterhuizen en Westerbroek vestigden. Rond de jaren dertig waren alle scheepswerven uit Sappemeer verdwenen. De scheepsbouw zorgde niet alleen in genoemde en omliggende plaatsen voor veel werkgelegenheid, het trok ook andere bedrijven aan, zoals toeleveringsbedrijven, blok- makerijen, koperslagerijen, zeilmakerijen en enkele tientallen jaren later, de electronische installatiebedrijven.
Ook al deze bedrijfstakken profiteerden van de scheepsbouw ten westen van Hoogezand. Door de sterke economische veranderingen die in de loop van deze eeuw plaatsvonden, moest ook de scheepsbouw moderniseren en de bedrijfsvoe-ring continue aanpassen. Ondanks het feit dat bijvoorbeeld 1979 een rampjaar voor de scheepsbouw in deze regio was, heeft diezelfde scheepsbouw zich in Hooge-zand-Sappemeer goed weten te handhaven, zich eveneens weten te herstellen en is het uitgegroeid tot een moderne bedrijfstak met nu, een goed gevulde orderportefeuille.
Akkerbouw
In Hoogezand en Sappemeer had-den de landbouw en de tuinbouw in het begin een veenkoloniale structuur. Die structuur was voor het grootste deel gericht op het produceren voor de landbouwindustrie. Belangrijke producten voor die industrie waren granen voor de strokartonindustrie en aardappelen voor de aardappelmeelfabrieken.
De landbouw verloor na de Tweede Wereldoorlog haar veenkoloniale karakter. Dat was te danken aan de mechanisatie en de toepassing van moderne productietechnieken.
In de tuinbouw werd vooral het accent gelegd op de kastuinbouw. In
het begin vond die téelt van producten plaats onder platglas, maar gaandeweg werd steeds meer overgeschakeld op de huidige bekende vorm, die van kassen.
In de zestiger jaren ging de glastuinbouw in Hoogezand-Sappemeer achteruit, maar gaandeweg zette de opwaartse lijn zich door en momenteel kent de glastuinbouw binnen deze gemeente een periode van groei, die nog wordt bevorderd door de gemeentelijke plannen van het creëeren van een nieuw tuinbouwgebied in Sappe- meer-noord.
■ De scheepsbouw heeft altijd een belangrijke plaats ingenomen. Na een dip in die bouw op de Hooge- zandse werven in de zeventigerjaren, is er nu weer een flinke bloei. Langs het Winschoterdiep worden de schepen in een hoog tempo gebouwd.
Handel
In het begin van de ontwikkeling van Hoogezand en Sappemeer groeide de handel en middenstand alleen in het gebied waar reeds andere bedrijvigheden en activiteiten plaatsvonden, zoals ondermeer rond de sluis in Martenshoek.
Door de uitgestrektheid van het gebied, het veenkoloniale karakter, de lintbebouwing en het Winschoterdiep, werd vanaf het ontstaan, handels- en middenstands- bedrijvigheid gevonden langs dat hele lint. En dat is in feite in de loop van de afgelopen honderdvijf- tig jaar niet veranderd, al ziet het huidige gemeentebestuur die mid- denstandsactiviteiten bever geconcentreerd in het hoofdwinkelcentrum in Gorecht en de centra Martenshoek en Sappemeer.
De aanvankelijke kleine winkeltjes legden het na de Tweede Wereldoorlog af tegen de toen opkomende supermarkten en warenhuizen. Groeiden Hoogezand en Sappemeer, het winkelbestand bleef daar bij achter, ook kwalitatief. Daardoor gingen er vanaf de zestiger jaren steeds meer stemmen op om het winkelbestand naar een centraal gelegen plaats te brengen. Heet hangijzer in die tijd was waar die centrale plaats moest komen. Besloten werd uiteindelijk dat te doen bij de nieuw aangelegde wijken ten zuiden van de spoorbaan en zo ontstond het winkelcentrum Gorecht, dat na de start in de zestiger jaren, gestaag groeide, niet altijd tot genoegen van de andere winkelconcentraties in deze gemeente.
Na vele, soms verhitte discussies, werd uiteindelijk het winkelcentrum Gorecht-oost het hoofdwinkelcentrum, veranderde in Groot Gorecht en zal nu abeen nog maar groter worden nu er de komende jaren 12000 vierkante meter bij gaat komen en dit centrum een spil vormt van het nieuwe ‘stadshart’ van Hoogezand, een nieuwe mijlpaal in de nog jonge geschiedenis van Hoogezand-Sappemeer als één gemeente.
Industrie
De oorsprong van de industrie in Hoogezand-Sappemeer is gelegen in de aardappelmeel- en strokartonfabrieken. Voor het aardappelmeel was dat W.A. Scholten die in 1842 een fabriek in Foxhol startte, het huidige Avebe. Hooites-Beuke- ma is een bekende naam als het gaat om de strokarton en het huidige Kappa is daar de moderne uitvoering van, al is het stro reeds uit het kartonproductieproces verdwenen.
De oorspronkelijke bedrijven verwerkten hun grondstoffen uit de veenkoloniale landbouw tot half- of eindproducten. In de zestiger ja- ren werd de industrie in Hooge- zand-Sappemeer fors uitgebreid met, onder de leiding van burgemeester Boekhoven, de komst van Zweedse en Amerikaanse bedrijven naar Hoogezand, zoals Möln- lycke, Melka, Trelleborg en Silen- ka en Armstrong.
Oud-burgemeester Boekhoven is nog steeds best wel trots op de vestiging van de Zweedse bedrijven in Hoogezand-Sappemeer. Boekhoven daar nu over: „Deze gemeente had vele potenties, maar economisch een te zwakke basis, de aardappelmeel en strokarton waren seizoensgebonden, wat ook nadelig was voor de werkgelegenheid. Ik heb toen gedacht, zou daar wat aan te veranderen zijn. Ik had contacten in Scandinavië en andere gemeenten adverteerden toen in Zweden, maar deden dat in het Engels. Ik heb toen advertenties in het Zweeds laten opstellen in tijdschriften in Zweden. Er hebben toen zestien Zweedse bedrijven gereageerd en zo is het stukje bij beetje begonnen en zo hebben we daarmee een aantal zeer behoorlijke resultaten kunnen bereiken”. Die bedrijven bleken goed voor vele honderden arbeidsplaatsen en dat was dan ook de periode van de ontstuimige groei van Hoogezand- Sappemeer als woongemeente.
Wonen
Dat wonen ging aanvankelijk niet hard in Hoogezand en Sappemeer. Pas in de jaren zestig en zeventig kwam de uitbreiding van vooral Hoogezand goed op gang met wijken ten zuiden van de spoorbaan, zoals Gorecht en Woldwijck. Daarvoor, eind vijftiger en begin zestiger jaren, was de wijk Spoorstraat- Kieldiep voor het grootste deel gebouwd.
Met die wijken werd ook de struc- tuur van het oorspronkelijke veenkoloniale lintdorp Hoogezand, doorbroken. Ook Sappemeer kende na de oorlog een impuls van de woningbouw met wijken als recentelijk Boswijk en daarvoor het Margrietpark, een wijk die nu overigens op het punt staat rigoureus te worden ‘geherstructureerd’, wat afbraak van enkele honderden woningen betekent in het gebied Sappemeer en Hoogezand ten noorden van de spoorlijn. Daar tussendoor werden op diverse plaatsen in de gemeente ‘gaten opgevuld’. In totaal werden tussen 1950 en 1968 in Hoogezand-Sappemeer ruim 4900 nieuwe woningen gebouwd. Overigens staan ook nu weer grote woningbouwprojecten in Hoogezand en Sappemeer op stapel. Na het gereedkomen van de Dreven staan projecten als het Compagniester- park en de Vosholen in Sappemeer op het programma.
De groei die Hoogezand-Sappemeer tot de tweede helft van de zeventiger jaren kende, is daarna tot staan gekomen en de laatste tien, twaalf jaar alleen maar afgenomen. Pogingen van de diverse gemeentebesturen om weer een opwaartse lijn in het aantal inwoners te krijgen, mislukten tot nu toe, ondanks de bouw van fraaie woonwijken als de Dreven en Meerwijck-zuid.
H-S vijftig jaar samen
HOOGEZAND-SAPPEMEER - Op diverse plaatsen in Hoogezand-Sappemeer zijn borden geplaats met foto’s van Hoogezand en Sappemeer in vroeger dagen (foto). Daarbij is zoveel mogelijk getracht daar waar de borden staan, de situatie zoals die vroeger op die plek was uit te beelden. Niet overal is dat gelukt, zoals in de nieuwe wijken, want daar was vroeger alleen weiland
Hoogezand-Sappemeer van niets naar bloeiende gemeente
Pas zesde poging tot samenvoeging succesvol
■ Woningbouw, grootschalig gestart in de jaren zestig, met nieuwe wijken en veel flats, legt in de jaren negentig meer de nadruk op kwaliteit, zoals in de wijk de Dreven die binnen de kortste tijd was volgebouwd met een gevarieerd scala aan woningen.